De Lionsorganisatie in het kort
Klik hier voor het PDF bestand

Historie

De International Association of Lions Clubs (LCI) is opgericht op 7 juni 1917 door de Amerikaanse zakenman Melvin Jones. Hij bracht een groep zakenmensen bij elkaar, die allen hetzelfde ideaal hadden ten aanzien van ‘Good government and good citizenship’. Het concept van de Lions Clubs breidde zich snel over de wereld uit. Op 29 september 1951 werd de eerste Nederlandse Lionsclub opgericht: Lionsclub Amsterdam 1 Host.
Lions hanteren het motto We Serve. Hiermee:
» willen de Lions iets goeds betekenen voor de samenleving door mensen bij te staan en te helpen;
» zijn Lions van mening dat bij hulpverlening samenwerking meer oplevert;
» organiseren Lions diverse (veelal fondsenwervings-)activiteiten, waarvoor zij zich gezamenlijk inzetten;
» streven Lions enerzijds vriendschap na binnen de eigen kring en stellen zich anderzijds open voor vriendschappen en samenwerking met andere Lions, waar ook ter wereld;
» vormen zij samen de grootste serviceorganisatie ter wereld met 1,4 miljoen leden, georganiseerd in bijna 47.000 clubs in ruim 200 landen.
Lions is een afkorting en betekent:
‘Liberty is Our Nation’s Safety’
Zie voor meer informatie www.lions.nl. Daar vind je via ‘Inloggen’ de toegang tot Lolas, het Lions OnLine Administratie Systeem. Dit wordt elk jaar geüpdatet, waarbij de leden (via de clubsecretaris) wordt gevraagd vooraf, vóór 1 juli van elk jaar, hun persoonlijke gegevens, waar nodig, aan te passen.
LIONS CLUBS INTERNATIONAL
The International Association of Lions Clubs is de organisatie van alle Lions- clubs ter wereld, Het hoofdkantoor is gevestigd in Oak Brook, een voorstad van Chicago in Amerika.
MONDIAAL
Lions Clubs International (LCI) telt 1,4 miljoen leden, verdeeld over 47.000 clubs (peildatum 2017). In Europa zijn circa 274.000 Lions actief in 11.484 clubs en Nederland telt bijna 11.000 leden, verdeeld over 475 clubs.
De jongerenorganisatie van de Lions is verenigd in Leoclubs. Hiervan zijn er wereldwijd circa 6.500 waarvan 14 in Nederland.
DOELSTELLINGEN
De doelstellingen van LCI:
» Het bevorderen van onderling begrip tussen volkeren in de wereld.
» Het nastreven van goed overheidsbestuur en burgerzin.
» Het actief betrokken zijn bij het maatschap- pelijke, culturele, sociale en morele welzijn van de samenleving.
» De Lionsclubs verenigen op basis van vriend- schap, kameraadschap en wederzijds begrip.
» Een ontmoetingsplaats bieden voor vrije ge- dachtewisseling over alle zaken van openbaar belang. Over partijpolitiek en dogmatisch-re- ligieuze opvattingen moet in clubverband niet worden gedebatteerd.
» Mensen aanmoedigen ervoor open te staan
om dienstbaar te zijn aan de samenleving zonder persoonlijk financieel gewin na te streven.
» Het aanmoedigen van doelmatigheid en het
bevorderen van hoge waarden in beroep en bedrijf, zowel in openbare dienst als in per- soonlijk handelen.
BESTUUR
Het internationale bestuur bestaat uit de Interna- tional president, de immediate past president, de twee vice presidents en 34 international Direc- tors. De laatsten zijn de vertegenwoordigers van de geografische gebieden (constitutional area’s) waarin de Lionswereld is verdeeld.
LIONS-ERECODE
Lions houden zich aan de erecode waarmee ie- der clublid bij introductie wordt geïnstalleerd. Van een Lion mag verwacht worden dat deze:
» zich tijdens zijn werk/leven zodanig inzet, dat hij aanspraak mag maken op een goede reputatie
» goede resultaten nastreeft tegen een redelijke vergoeding, zonder gebruik te maken van on- toelaatbare middelen of anderszins incorrect handelen
» zich steeds voor ogen houdt dat positie en carrière niet ten koste van anderen mogen worden opgebouwd
» degenen die een beroep op haar/hem doen niet in de steek laat en trouw is aan haar/zijn principes
» bij twijfel of haar/zijn positie of handelen tegenover een ander wel rechtmatig of moreel verantwoord is, deze twijfel wegneemt, ook al is dat strijdig met zijn of haar eigen belang
» vriendschap niet als middel maar als doel beschouwt: ervan uitgaat dat ware vriendschap niet berust op wederzijds verleende diensten, niets verlangt en diensten aanvaardt in de geest waarin zij worden gegeven
» zich steeds bewust is van de plichten ten opzichte van haar/zijn land en leefgemeenschap
» zich in woord en daad loyaal gedraagt en zoveel mogelijk tijd, energie en middelen voor deze samenleving inzet
» de medemensen helpt door mee te leven in geval van nood en steun en hulp te bieden
» voorzichtig is met kritiek, royaal met lof en zich niet negatief maar constructief, opstelt.
LIONS CLUBS INTERNATIONAL
HET INTERNATIONALE GOEDE DOELEN FONDS
Lions Clubs International Foundation (LCIF) wordt gevoed door giften van Lions en niet-Lions. Dat kan al met een kleine jaarlijkse bijdrage. Er zijn verschillende donatieprogramma’s. Het meest succesvolle is het Melvin Jones Fellowship-pro- gramma (MJF). Een bijdrage van $1.000 wordt gehonoreerd met een MJF-fellowship.
Een MJF kan ook bij wijze van eerbetoon ver- leend worden aan Lions of derden die zich ver- dienstelijk hebben gemaakt. De aanvraag voor een Melvin Jones onderscheiding loopt via de districtsgouverneur.
De districtscoördinator LCIF adviseert desgewenst de Lions(clubs). Een jaarlijkse bijdrage van € 5 per Lion is in de contributie opgenomen.
THEMA’S
LCIF richt zich onder andere op de volgende thema’s:
Blindheid, het bestrijden van oogziekten en on- nodige blindheid.
Honger, bestrijding van honger en armoede door ervoor te zorgen dat iedereen toegang heeft tot voedzaam voedsel.
Milieu, ondersteunen van grote projecten, die werken aan een gezonde toekomst voor de nieu- we generaties.
Diabetes, ondersteunen van projecten waar dia- betes niet onderkend wordt, en daar zorgen voor behandeling van de diabetes.
Jeugd, ondersteunen van jongeren om nee te zeggen tegen drugs en alcohol.
Kinderkanker, ondersteunen van onderzoek naar kinderkanker.
GRANT
Het is mogelijk een subsidie (grant) voor je club- project bij LCIF aan te vragen. Neem daarvoor contact op met de LCIF-districtscoördinator, je vindt deze op de districtswebsite, te vinden via www.lions.nl/districten
Grants voor projecten gericht op de sociaal- emotionele ontwikkeling van jeugd zijn ook aan te vragen bij de Stichting Lions Quest.

ONTWIKKELINGEN
De Lions bestaan weliswaar al ruim 100 jaar, maar er zijn niettemin tal van nieuwe ontwikkelingen, bijvoorbeeld:
GLOBAL ACTION TEAM (GAT)
Het woord global geeft al aan dat GAT niet alleen nationaal, maar ook internationaal actief is. Het doel is niet alleen om meer structuur te brengen in de diverse activiteiten, maar ook om overal op een soortgelijke wijze zaken te organiseren: internationaal, nationaal, op districts- en clubniveau.
GAT bestaat uit:
-
Commissie Opleidingen (GLT), verzorgt trainingen, waaronder het Regional Lions Leadership Institute (RLLI), info: de GLT-districtscoördinator en ownCloud
-
Commissie Ledenbeleid (GMT), ledenwerving, info: de GST-districtscoördinator;
-
Commissie Activiteiten (GST), brengt onze service in beeld, organiseert nationaal activiteiten zoals de landelijke actiedag ‘Lions Doen’, inspireert en helpt, info: de GST- districtscoördinator.
-
De GAT-MD-coördinatoren verzorgen landelijke bijeenkomsten en activiteiten en zitten de landelijke vergaderingen van GAT-districtscoördinatoren voor.
-
De GAT-districtscoördinatoren verzorgen districts- bijeenkomsten, zoals voor clubsecretarissen en -presidenten.
-
In elke club fungeert de clubpresident als GAT-con- tact, de voorzitter van de ledencommissie is dan het GMT-contact en de voorzitter van de activitei- tencommissie het GST-contact.
-
De GLT-districtscoördinatoren zorgen voor training en opleiding.
Sprekers aanvragen
GLT beschikt over contactgegevens van gekwalifi- ceerde Lions die presentaties kunnen houden in je club. Vanuit het Global Service Team worden onder meer landelijke acties gecoördineerd. Jaarlijks wordt een actiedag gepland waaraan ook een landelijk doel wordt gekoppeld.
NEW VOICES
De verhouding tussen mannen en vrouwen bij de Lions kan en moet beter! Dan kunnen we ook meer en betere service leveren. Ook is er ruimte voor nieuwe geluiden en meer diversiteit. New Voices doet daar iets aan! Ook hiervoor zijn er districtscoördinatoren die je kunnen inlichten.
Er is een website: www.weserve.org/newvoices/ en een Facebookgroep.
Uiteraard reageren er wereldwijd veel vrouwen uit landen waar vrouwen traditioneel ondergeschikte posities hebben. Maar ook in Nederland is nog veel werk te doen. Wij hebben circa15% vrouwen bij de Lions. Wereldwijd: 30%.
LIONS NEDERLAND
De Nederlandse afdeling is verdeeld in zes districten en heet voluit: Lions Clubs International Nederland - Meervoudig District 110. Het wordt doorgaans afgekort tot: MD110. De Lionsclubs van de zes districten AN, AZ, BN, BZ, CO en CW vormen tezamen de Vereniging Meervoudig District 110 Nederland.
BESTUUR
Nederland telt zes districtsverenigingen, elk met hun eigen bestuur. De districtsgouverneurs (DG’s) van de districten vormen samen met hun voorzitter (council chairperson) het landelijk bestuur: de gouverneursraad (GR). Een gouverneur heeft meestal een of meerdere aandachtsgebieden zoals com- missies en MD-stichtingen. De gouverneursraad wordt ondersteund door een ambtelijk secretaris en een ambtelijk penningmeester. Het secretariaat van het MD110 wordt gevoerd door de Cantrijn Groep in Gorinchem, e-mail: kantoor@lions.nl
NATIONALE CONVENTIE
De GR organiseert jaarlijks twee conventies. De Nationale Conventie in mei waar de inkomende gouverneurs hun jaarplan met de bijbehorende begroting presenteren en een Najaarsconventie in november waar onder andere het jaarverslag van het afgelopen Lionsjaar ter goedkeuring wordt gepresenteerd. De conventies kunnen digitaal gehouden worden.
De Nationale Conventie wordt bij toerbeurt georganiseerd in de zes districten en wel door één, of meer, Lionsclub(s). Vaak is er ook een voorbereidende werkgroep die samenwerkt met de landelijk GR-se- cretaris.
BESLUITVORMING
Lions hebben via een stemrecht invloed op het bestuur. Dit stemrecht wordt gebruikt in clubver- band of tijdens conventies.
» Lionsclub 1 stem per lid
» Districtsconventie 1 stem per 10 leden
» Nationale Conventie 1 stem per 10 leden
» Internationale Conventie 1 stem per 25 leden
DISTRICTEN
Lions Nederland telt zes districten. Districten zijn opgedeeld in zones met circa 8 tot 12 clubs, die ondersteund wordt door een zonevoorzitter. Zones houden een- of tweemaal per jaar een bijeenkomst voor de aangesloten clubs. Een overzicht van alle clubs in het district is te vinden op www.lions.nl.
BESTUUR
Er zijn in Nederland zes zelfstandige districtsver- enigingen, elk met hun eigen bestuur en sta- tuten. Het districtsbestuur wordt districtskabinet genoemd en bestaat, naast de formele bestuurs- functies, uit een brede vertegenwoordiging van clubs (in de vorm van zonevoorzitters) en werk- groepen (coördinatoren en commissarissen).
De clubs krijgen doorgaans eenmaal per jaar bezoek van de districtsgouverneur (DG), of 1e vice- districtsgouverneur (1e VDG), 2e VDG, dan wel van een zonevoorzitter, om de band tussen club en kabinet te verstevigen en informatie en ervarin- gen uit te wisselen.
DISTRICTSCONVENTIE
Het districtsbestuur schrijft jaarlijks minimaal één districtsconventie uit. Clubs hebben hier stemrecht (1 stem per 10 leden). Voorwaarde is dat zij in persoon aanwezig zijn bij de Conventie en vooraf zijn aangemeld door de clubsecretaris. Onder voorwaarden kan tijdens een conventie ook digitaal gestemd worden. De districtsconventie kiest de districtsgouverneur, 1e en 2e vicedistrictsgouverneur, districtssecretaris en districtspenningmeester.
Districtsgourverneur (DG)
Om DG te worden moet je eerst clubpresident, daarna zonevoorzitter of districtssecretaris zijn geweest, pas dan kun je door je club voorgedragen worden als toekomstige DG. Je begint als 2e VDG, vervolgens word je 1e VDG en pas in het derde jaar word je DG. Daarna ben je voor de rest van je lidmaatschap PDG, oftewel past-DG. De aanstaande DG’s doorlopen een opleidingstraject, zowel nationaal als internationaal.
ZONES
De districten zijn onderverdeeld in zones en elke zone bestrijkt een aantal clubs. Elke zone wordt in het districtskabinet vertegenwoordigd door een zonevoorzitter.
CONTACTGEGEVENS
Een overzicht van alle clubs in het district (en hun contactgegevens) is te vinden op www.lions.nl, alsmede op deze District website. Ook via Lolas en de Lions-app kan worden gezocht naar de clubs. De app is gratis te down- loaden voor Apple- en Windows-gebruikers. Ga daarvoor naar de respectievelijke app stores, of informeer bij de clubsecretaris / -ict’er.
OPBOUW LIONSORGANISATIE NEDERLAND
LEO'S
Er zijn overal ter wereld Leo-clubs, de jongerenclubs, ook in Nederland, zie hiervoor: www.leo-club.nl. Een Leo Club is een serviceclub voor jonge mensen van 18 tot 35 jaar die regelmatig bij elkaar komen om service te bieden aan de maatschappij. Dit komt voort uit het ideaal om iets voor anderen in de samenleving te kunnen betekenen. Leoclubs zijn verenigd in de Vereniging Leo Clubs Nederland (VLCN) en maken onderdeel uit van de Lions Clubs International. In meer dan 140 landen zijn er Leoclubs actief en zij vormen, samen met de Lions, de grootste service-organisatie ter wereld. De Omega-Leo’s, worden, naar verwachting, stemgerechtigd binnen de Lions en heten dan Leo-Lions.
LEO staat voor: Leadership (Leiderschap) Experience (Ervaring) Opportunity (Kansen)
DE LIONSCLUB
Een Lionsclub is de kleinste organisatorische eenheid waaruit Lions Clubs International is opgebouwd.
Een Nederlandse Lionsclub is een vereniging, met eigen statuten en een inschrijving bij de Ka- mer van Koophandel. Elke club heeft zijn eigen statuten, maar deze mogen niet strijdig zijn met de bepalingen in de Constitution en By-Laws van LCI, de MD-statuten en de districtsstatuten. Elke club - binnen de internationale en nationale spelregels is autonoom. Elke club is dus lid van drie verenigingen: het District, het MD en LCI. Er zijn gemengde clubs, vrouwen-, mannen- en Leoclubs.
LEDENTAL
Voor de oprichting van een Lionsclub zijn er minimaal 20 leden nodig. Een maximum wordt niet gesteld. Een aantal van 35 tot 40 leden is aan te bevelen met het oog op het vervullen van diverse functies binnen de club en de landelijke organisatie.
CLUB BRANCH
Met een Club Branch (een jonge loot aan de club- stam), met daarin een of meer afgevaardigde(n) van een bestaande club, kan er al met vijf personen een eigen club worden opgezet. Dit is een groeiende organisatievorm in Nederland.
SPECIALTY CLUB
Specialty Clubs bestaan uit Lions met eenzelfde interesse of hobby.
NIEUWE CLUB OPRICHTEN
Om een nieuwe club op te richten is assistentie nodig van twee gecertificeerde Guiding Lions. Dat zijn Lions uit je district die de weg weten en kunnen helpen. De districtsgouverneur kan vertellen wie dat zijn.
BESTUUR & FUNCTIES
Het dagelijks bestuur wordt gevormd door de president (voorzitter,) de vicepresident, de vorige president, secretaris en de penningmeester. Naast het bestuur kent een club nog een aantal specifieke functies en commissies. Bijvoorbeeld:
CLUBWEBMASTER
De clubwebmaster verzorgt de clubwebsite en/of socialmediakanalen van de club. Lionsclubs Nederland biedt een mogelijkheid om zonder kosten een clubwebsite te onderhouden. Meer infor- matie bij de informatiemanager van het district (www.lions.nl/districten).
TAILTWISTER
De tailtwister wordt door de leden op voordracht van het bestuur aangewezen en kan deel uitmaken van het Bestuur. De Tail Twister is de oppepper van de club. Hij assisteert de voorzitter bij het realiseren van sfeer en stijl tijdens de bijeenkomsten zonder zich met de feitelijke leiding in te laten door positieve en negatieve stimulans (grapjes en stunts, versus berisping en boetes). Het is zijn/haar taak de harmonie, de vriendschap, de levendigheid en het enthousiasme tijdens bijeenkomsten te bevorderen.
COMMISSIES
Een club kent altijd meerdere commissies. Deze zijn soms verplicht volgens de MD-statuten. Hier- onder enkele voorbeelden:
PROGRAMMACOMMISSIE
De programmacommissie draagt gedurende het verenigingsjaar zorg voor het programma van de bijeenkomsten van de club.
ACTIVITEITENCOMMISSIE
De commissie houdt zich bezig met het be- denken en de uitvoering van fondswervende en immateriële activiteiten ten behoeve van derden.
COMMISSIE LEDENBESTAND
De ledencommissie beoordeelt of een kandidaat past binnen de richtlijnen, die in het kader van het ledenbeleid zijn vastgesteld.
CLUBAFSPRAKEN EN -PROCEDURES
NIEUWE LEDEN
Ieder clublid kan kandidaten voor het lidmaat- schap voordragen aan de ledencommissie, zónder de kandidaat hier tevoren over te informeren. Dan volgt eerst een procedure binnen de club en pas na het succesvol doorlopen daarvan wordt er contact gezocht met het potentiële nieuwe lid. De procedure bestaat uit de volgende stappen:
» De sponsor (een lid van de club) brengt de naam van de, in zijn/haar optiek geschikte, kandidaat in bij de Commissie Ledenbestand;
» De Commissie Ledenbestand buigt zich over de vraag of er zwaarwegende bezwaren tegen toetreding zouden kunnen bestaan.
» Zo niet, dan wordt de leden van de club gevraagd of zij bezwaar tegen de kandidaat hebben. Zij moeten dit binnen een afgesproken termijn beargumenteerd kenbaar maken;
» Ontvangt de commissie binnen de gestelde termijn geen bezwaar, dan wordt de vergadering daarover geïnformeerd en kan de sponsor actie ondernemen om de kandidaat te benaderen;
» De kandidaat wordt uitgenodigd voor een gesprek met de Commissie Ledenbestand. Bij interesse wordt de kandidaat uitgenodigd voor enkele clubbijeenkomsten. Daarna wordt aan de kandidaat gevraagd of die lid wil worden.
» Via acties, de website of social media activiteiten melden kandidaten zich ook zelf aan, waarna de ledencommissie onderzoekt of de kandidaat lid kan worden.
DE INSTALLATIE
De meeste ceremonies verlopen ongeveer als volgt:
» de president verwelkomt de kandidaat;
» de erecode wordt door de president voorgelezen, die staande door allen wordt aangehoord en door het kandidaat-lid wordt herhaald, of bevestigd;
» het Lionsinsigne (Engels: ‘pin’) wordt opgespeld door de sponsor;
» de aanwezigen toasten vervolgens op de nieuwe Lion;
» het nieuwe clublid krijgt de gelegenheid de club toe te spreken.
BEGELEIDING NIEUWE LEDEN
De sponsor dient het nieuwe clublid, eventueel samen met een ander clublid (bijvoorbeeld de president), te begeleiden opdat hij/zij zo snel mogelijk bekend raakt met de andere leden en met de aspecten van Lions Clubs International. Bij de eerste bijeenkomst met partners stelt de sponsor het nieuwe lid en partner aan de andere aanwezigen voor. Het nieuwe lid wordt zo snel mogelijk toegevoegd aan een commissie.
LIDMAATSCHAP
Lion ben je voor het leven. Omdat Lions internationaal gespreid zijn, is er voor iedereen een Lionsclub in de buurt en kan je bij verhuizing verhuizen naar een andere club (zie paragraaf ‘Transfer van Lions’).
» het lidmaatschap is persoonlijk;
» behoudens ereleden hebben alle leden van de club stemrecht;
» eenmaal toegetreden tot de club, dient een lid zich te houden aan de voorschriften die LCI, het MD, het district én de club hanteren.
VERENIGINGSJAAR
Het verenigingsjaar, tevens boekjaar, loopt van 1 juli t/m 30 juni daaropvolgend.
VERZEKERINGEN
Clubs dienen zelf voor een verzekering te zorgen bij goededoelenactiviteiten.
CONTRIBUTIE
De jaarlijkse contributie bestaat uit de volgende onderdelen:
» de afdracht aan het Meervoudig District (MD), inclusief de bijdragen aan Stichting Lions Jeugduitwisseling, Stichting Lions Helpen en LCIF;
» de districtscontributie (varieert per district, dit wordt in de districtsconventie bepaald);
» de clubcontributie;
» de afdracht aan LCI.
TRANSFER VAN LIONS
Lions die zich in het werkgebied van een andere Lionsclub gaan vestigen en zich bij die desbetreffende club willen aansluiten kunnen zich door de clubsecretaris op de transferlijst in Lolas laten plaatsen. Zij dienen een verzoek in bij het bestuur van de nieuwe club. In principe dient elke Lion die zich aanmeldt geaccepteerd te worden. Ben je ge- accepteerd, dan verzorgen de secretarissen van beide clubs de formaliteiten. Na 1 jaar verloopt de transfer en wordt je uitgeschreven als Lionslid.
BIJZONDERE VORMEN VAN LIDMAATSCHAP
Naast het gewone lidmaatschap, is er een aantal bijzondere lidmaatschapsvormen. Voor elke vorm gelden specifieke aanvraag- en toekenningsprocedures. Een globaal overzicht:
LID VOOR HET LEVEN
Een lid voor het leven is:
» een lid dat ten minste 20 jaar actief lid van enige Lionsclub in enig land is geweest en bijzondere diensten aan de club, de gemeenschap of aan LCI heeft bewezen;
» een lid dat ten minste 15 jaar actief lid van enige Lionsclub in enig land is geweest en de leeftijd van 70 jaar heeft bereikt;
» een lid dat zeer ernstig ziek is.
Een lid voor het leven heeft alle rechten van een actief lid, zolang hij de verplichtingen nakomt.
Meestal worden de internationale contributieafdrachten overgenomen door de club.
VRIJGESTELD LID (VL)
Een lid dat ten minste 15 jaar actief lid van enige Lionsclub in enig land is geweest en door ziekte, invaliditeit, gevorderde leeftijd of om andere geldige redenen, naar het oordeel van het clubbestuur, niet langer aan de verplichtingen van een actief lid kan, of behoeft te, voldoen. Een vrijgesteld lid heeft stemrecht, maar is niet verkiesbaar in enige functie in de club, het district, het MD of Lions Clubs International.
BUITENGEWOON LID (BL)
Een lid dat door verhuizing of om andere geldige redenen, naar het oordeel van hetclubbestuur, niet in staat is regelmatig de clubbijeenkomsten bij te wonen, maar wel prijs stelt op behoud van het lidmaatschap. Buitengewone leden zijn niet verkiesbaar, hebben alleen stemrecht in clubzaken en geen attendance-verplichting.
GEASSOCIEERD LID (GASL)
Een lid van een andere Lionsclub, woonachtig of werkzaam in het werkingsgebied van de club die het geassocieerd lidmaatschap toekent. Een geassocieerd lid heeft stemrecht in clubaangelegenheden, maar kan de club waarvan hij geassocieerd lid is niet vertegenwoordigen. Ook is hij niet verkiesbaar voor functies. Hij/zij is alleen door de club vastgestelde contributie verschuldigd.
GEAFFILIEERD LID (GAFL)
Een hoogstaand lid van de gemeenschap dat niet in staat is volledig als actief lid van de club deel te nemen, doch het op prijs stelt de club en haar initiatieven ten behoeve van de gemeenschap te steunen en met de club geaffilieerd wenst te zijn. Een geaffilieerd lid heeft stemrecht in clubaangelegenheden, maar kan de club waarvan hij geaffilieerd lid is niet vertegenwoordigen. Ook is hij niet verkiesbaar voor functies. Hij is gehouden tot betaling van de internationale, door het Meervoudig District en door de club te heffen contributies.
ERELID (EL)
Het erelidmaatschap kan worden verleend aan Lions en niet-Lions die bijzondere verdiensten hebben bewezen aan de gemeenschap of aan de club. Lionsclubs kunnen het erelidmaatschap niet toekennen aan leden van de eigen club. Ereleden hebben toegang tot alle bijeenkomsten, maar hebben geen van de rechten of verplichtingen verbonden aan een actief lidmaatschap.
BIJEENKOMSTEN
ETIQUETTE
Lionsclubs hebben soms een lange historie waarin bepaalde omgangsvormen voor een club gebruikelijk zijn geworden. Informeer je goed over de gebruiken, bij je eigen club, maar ook bij clubs waar je op bezoek gaat.
VERHINDERING
Als je niet bij een clubbijeenkomst aanwezig kan zijn, is het gebruikelijk je ruim op tijd af te melden. Iedere club heeft hier eigen afspraken over die vaak verband houden met de afspraken met een locatie.
VERTEGENWOORDIGING CLUB BIJ DISTRICT, MD EN LCI
Meestal vertegenwoordigen twee bestuursleden de club bij nationale bijeenkomsten en districtsbijeenkomsten. Ook kunnen zij een clublid benoe- men dat, uit hun naam, deze conventies bezoekt.
Wanneer er door buitengewone omstandighe- den niemand kan worden afgevaardigd naar de desbetreffende conventie of vergadering, meldt de club zich via de secretaris af.
Bij het uitreiken van een charter voor een nieuwe club binnen de eigen zone (of het district), stuurt een club een vertegenwoordiging van ten minste twee personen.
Bij charteruitreikingen buiten de zone (of het dis- trict) stuurt een club vaak een felicitatie.
INFORMATIEVOORZIENING
De Commissie Communicatie en Marketing (CCM) zorgt voor een goede communicatie van de Lions- clubs in Nederland. CCM bewaakt de huisstijl, verzorgt perscontacten en beheert de landelijke com- municatiemiddelen, zoals de website Lions.nl, LION Magazine en Facebook- en Instagramaccounts @LionsclubsNederland. CCM is te bereiken via ccm@lions.nL
SICTA is verantwoordelijk voor het functioneren van Lolas en voor de hard- en software, en voor contacten met derden. Denk aan het secretariaatskantoor, web- en serveraanbieders. De informatiemanager in elk district staat clubs terzijde bij vragen over Lolas, ownCloud en clubwebsite.
De landelijke website www.lions.nl is bedoeld voor externe communicatie. Op de website staat algemene informatie over de Lions. De website wordt beheerd door een webmaster (webmas- ter@lions.nl) en valt onder CCM.
WEBSITE
Voor elke club staat (kosteloos) een website klaar in de huisstijl. Deze kan naar eigen inzicht worden gevuld. Meer informatie bij de informatiemanager van ieder district via im110XX@lions.nl (vervang de letters XX door de letters van je eigen district).
SOCIAL MEDIA
Op social media zijn we onder andere aanwezig via het Facebookaccount @LionsclubsNederland en Instagram @LionsclubsNederland. Doel hiervan is meer naamsbekendheid te genereren en een goed beeld te geven van de doelstellingen van de Lions.
OWNCLOUD
Iedere Lion heeft met zijn gebruikersnaam en wachtwoord toegang voor de ownCloud (via de website of de app). Dit is een centraal archiefsysteem. Het bevat mappen met informatie. Alle Lions hebben toegang tot de algemene landelijke mappen. Afhankelijk van de functie van een Lion in de organisatie heeft hij/zij ook toegang tot andere mappen. Iedere club beschikt over een eigen gedeelte in ownCloud. Hier kunnen clubarchieven (denk aan foto’s, films, notulen, etc.) kosteloos worden opgeslagen.
LOLAS
Lolas is het Lions Online Leden Administratie Systeem van Lionsclubs Nederland. De clubsecretaris verzorgt de in- en uitschrijving en transfers van de leden. Het correct bijhouden van je eigen persoonsgegevens in Lolas is belangrijk. Zo kunnen andere Lions je gemakkelijk vinden. In verband met de privacywetgeving staan slechts de noodzakelijkste persoonsgegevens in Lolas vermeld. Deze worden doorgegeven aan de internationale organisatie. Je kunt zelf bepalen wat je vermeld wilt zien door de vinkjes aan/uit te zetten. Lolas is goed beveiligd en alleen toegankelijk voor Nederlandse Lions. Dit geldt ook voor de Lions-app.
LIONS-APP
De Lions-app ‘LionsNL’ geeft je toegang tot Lolas, de ownCloud en de agenda van clubavonden. Bij de agenda kunnen alle documenten voor een vergadering worden opgenomen. Verder kan ieder lid zich via de app aan- of afmelden.
LION MAGAZINE
Vier maal per jaar verschijnt het LION Magazine op papier en digitaal (magazine.lions.nl). Je kunt het blad ook lezen via de app ‘Lion Magazine Nederland’. De redactie bestaat uit de hoofdredacteur (lid van CCM) en 6 districtsredacteuren. Je kunt kopij en foto’s insturen naar redacteur110XX@ lions.nl (vervang de XX door de letters van jouw district).
INTERNATIONALE LIONSINITIATIEVEN
JEUGDUITWISSELING
De Lions doen veel voor de jeugd, zie: www.lions.nl/lions-jongeren Elk jaar worden er internationale jeugduitwisselingen georganiseerd om het onderlinge begrip tussen de volkeren te bevorderen. Daartoe worden kinderen van Lions en niet-Lions uitgezonden over de gehele wereld.
Elke Lionsclub kan deelnemers aanmelden, maar dient ook kinderen gastvrij op te vangen. Jaarlijks worden er circa 100 Nederlandse jongeren tussen de 17 en 20 jaar naar diverse landen uitgezonden en komt een even groot aantal naar Nederland. Zij worden over de verschillende districten verdeeld. Elk district heeft een coördinator Jeugduitwisseling.
Stichting Lions Jeugduitwisseling (Youth Exchan- ge, YEC, www.youth.lions.nl)
PEACE POSTER CONTEST
De Peace Poster Contest (PPC) is een wereldwijde tekenwedstrijd voor kinderen van 11 tot 13 jaar over het onderwerp Vrede. De wedstrijd loopt via de scholen. Jaarlijks doen er wereldwijd zo’n honderdduizend kinderen aan deze wed- strijd mee en elk jaar is een ander thema. Clubs (en scholen) die meedoen aan de PPC krijgen regionaal vaak een heel goede PR. Er is een PPC-contactpersoon in elk district beschikbaar om de clubs te helpen.
FIGHT FOR SIGHT
Fight for Sight bestrijdt blindheid in derdewereldlanden. In Nederland bestaat daartoe een samenwerking met Wilde Ganzen, waardoor er een verdubbeling van de opbrengsten mogelijk is. Gezamenlijk hebben zij een website: www.fight- forsight.nl. Sinds enkele jaren kunnen clubs meedoen aan het wereldwijde Lionsproject Sight First-2.
VEEL GEBRUIKTE AFKORTINGEN
CC Council Chairperson (voorzitter gouverneursraad)
CCM Commissie Communicatie en Marketing
DG District Governor (districtsgouverneur)
GAT Global Action Team (voorzitters GMT, GLT en GST)
GLT Commissie Opleidingen
GMT Commissie Ledenbeleid
GR Gouverneursraad
GST Commissie Activiteiten
ID International Director
IP International President
IPDG Vorige districtsgouverneur
LCI Lions Clubs International
LCIF Lions Clubs International Foundation
Lolas Lions Online Leden Administratie Systeem
MD Multiple District
PDG Oud-districtsgouverneur
PID Past International Director
PIP Past International President
RLLI Regional Lions Leadership Institute (= een training) RvA Raad van Advies
SICTA Secretariaat ICT en Administratie
VDG Vicedistrictsgouverneur
VLCN Vereniging Leo Clubs Nederland